top of page
Lucia Solomon

5 vecí, ktoré môžeme urobiť, aby naše deti jazdili bezpečnejšie

Mladí vodiči sú najrizikovejší na našich cestách. Je to fakt a je to častá téma tak medzi odborníkmi, ako aj medzi laikmi. Každý hľadá vinníka – autoškoly, cesty, dopravné značenia, prílišné sebavedomie mladých...


Máloktorý rodič sa však pozrie akým príkladom bol za volantom on/ona celé detstvo svojim deťom.


Keď si naše dieťa robí vodičák, tak sme plní rád a odporúčaní čo robiť pri jazde. Vtedy si neuvedomujeme, že ten tínedžer nás sledoval za volantom veľa rokov. Videl chytanie telefónu, videl prekročenie rýchlosti, počul nadávky na ostatných, pamätá si jazdu bez pásu... Toto je už v nich nastavené ako „norma“, bez ohľadu na naše cenné rady k jazdeniu teraz.


Ako teda pomôcť našim deťom - mladým vodičom?


Buďme im príkladom vždy a stále. Je prirodzené, že to, čo človek vidí v detstve a mladosti u svojich rodičov, napodobňuje, veľakrát si to ani neuvedomuje. Ak si uvedomujeme, že sme robili prehrešky za volantom pred našimi deťmi veľakrát, teraz je najlepší moment si to priznať a otvorene sa s nimi o tom porozprávať.


Odporúčaní pre rodičov je veľmi veľa. Prinášame týchto základných 5, myslime na ne vždy, keď jazdíme, či už sami, alebo (a hlavne) s našimi tínedžermi.


Ako častokrát pri našich odporúčaniach – sú to jednoduché tipy, ktoré však majú veľký efekt na jazdu, keď ich robíme všetky a konzistentne.


1. Nerozptyľujme sa mobilom


Mobilné telefóny sú v súčasnosti najnebezpečnejšie rozptýlenie počas jazdy. Odpútavajú pozornosť hneď na niekoľkých úrovniach. Pre najmladšiu generáciu je ich používanie ešte samozrejmejšie. Ak budú navyše vidieť telefonovanie počas jazdy u svojich rodičov, tak si to riziko neuvedomia ani pri opakovaných odporúčaniach inštruktorov v autoškole.


Okrem mobilov hrozia ďalšie riziká rozptýlenia za volantom, o ktorých si môžete prečítať v ďalšom našom článku TU.


2. Nikdy nešoférujme pod vplyvom alkoholu a drog


V mladom veku ľudia často skúšajú, čo robia rôzne hladiny omamných látok. Ak si v rozhodujúcej chvíli spomenú, že aj my – ich rodičia - sme šoférovali s maličkým množstvom alkoholu a nič sa nestalo, je veľký predpoklad, že v tom momente sa rozhodnú zariskovať a sadnú si za volant. Jazda pod vplyvom alkoholu extrémne zvyšuje riziko nehody. O vplyvoch alkoholu na vodičov si môžete viac prečítať TU.


3. Pás si zapnime vždy


Naučíme tak svoje deti, že ich má chrániť. Platí to rovnako pre sedadlá vpredu aj vzadu. Nejde o to, ako ďaleko cestujeme. Nehoda sa môže stať aj na ceste do obchodu a devastačná pre človeka môže byť aj pri nízkej rýchlosti bez zapnutého bezpečnostného pásu.


4. Nenadávajme za volantom, zachovajme pokoj.


Pokojná jazda je bezpečnejšia. Hnev, agresivita a ostatné prehnané emócie veľmi negatívne ovplyvňujú sústredenie aj reakčný čas. Automaticky začneme sami jazdiť agresívnejšie a rýchlejšie. Toto je silný vzorec správania, ktorý podvedomo preberajú za volantom naše deti. Ak nás niečo za volantom nahnevá, radšej sa o tom s deťmi porozprávajme, povedzme im prečo je také jazdenie nebezpečné, čo hrozí a ako na to reagovať (teda nereagovať).


5. Defenzívna jazda je bezpečnejšia, nie pomalšia


Mnohí si myslia, že ide o prehnane pomalú jazdu, ktorá zdržuje. Omyl. Ide o plynulú a predvídavú jazdu bez stresu. Ak naši „mladí“ budú ňu zvyknutí, je dobrá šanca, že budú jazdiť podobne. Pár tipov na defenzívnu jazdu:


  • ·Základom je naozaj sa sústrediť na jazdu a okolie, ktoré ju môže ovplyvniť. Nemyslime na to, čo sme nestihli. Vedeniu vozidla venujme plnú pozornosť, nepoužívajme vnútorného autopilota.

  • Jazdime plynule - spomaľme dostatočne včas. K plynulosti nám pomôže predvídanie čo sa môže stať. K tomu musíme sledovať situáciu v premávke viac vpredu. Nesledujme len brzdové svetlá vozidla pred nami, ale oveľa ďalej. Nech naša jazda nie je len „reaktívna“, ale nech sami riadime svoju jazdu a rozhodujeme o našich manévroch. Je to obrovský rozdiel.

  • Udržujme rozostupy od vozidiel pred nami, aby sme mali dosť miesta na manévrovanie. Ak sa niekto pred nás „pichne“, upokojíme svoje ego a dáme nohu z plynu, aby sme opäť získali priestor. Ide o našu bezpečnosť.

  • Dodržujme rýchlosť. Plynulá jazda predpisovou rýchlosťou s rozostupmi nemusí byť vo pomalšia ako keď jazdíme štýlom brzda – plyn. Rozhodne je však menej náročná na palivo a je bezpečnejšia.

  • Komunikujme s ostatnými. Najúčinnejší spôsob ako komunikovať s ostatnými v premávke je očný kontakt. Keď nás niekto vidí, určite do nás nevrazí. Toto veľmi platí aj pri chodcoch, keď sa na seba pozrieme, isto nám pred auto neskočí, ak mu k tomu napríklad neponúkneme milé gesto, že môže.

  • Spätné zrkadlá sledujme uvedomelo. Nestačí vnímať v zrkadle, že za nami je niekto, ale všímajme si kto sedí za volantom v aute za nami, čo robí. Vie nám to dať užitočné informácie o tom aký je ten vodič rizikový (keď napríklad vidíme, že drží v ruke mobil).


Pre viac informácií k defenzívnej jazde si pozrite naše video.




30 views0 comments

Komentarze


bottom of page