top of page
Peter K

Ako jazdiť defenzívne a teda bezpečne

Updated: Mar 3, 2023

Pojem „defenzívna jazda“ je pre väčšinu vodičov veľká neznáma. Už z názvu je každému jasné, že defenzívna jazda bude opakom jazdy agresívnej. Znamená to, že defenzívni vodiči jazdia pomaly, výlučne v pravom jazdnom pruhu a bránia v plynulosti cestnej premávky?

Určite nie. Naopak, je to taký spôsob jazdy, ktorý pomocou dodržiavania určitých pravidiel minimalizuje riziko vzniku dopravnej nehody a zvyšuje plynulosť premávky pre všetkých.




Čo je vlastne defenzívna jazda a aké sú jej základné pravidlá


Pred samotným objasnením toho, čo sa za takýmto spôsobom jazdy skrýva, sa najprv poďme pozrieť trochu do histórie.

Tento spôsob jazdy vznikol približne v 50. rokoch minulého storočia. Za jeho kolísku sa považuje USA, Austrália a Británia, odkiaľ sa postupne začal šíriť do zvyšku západnej Európy.

Jedným z priekopníkov a zároveň jeho šíriteľom bol pán Harold Smith z USA (mimochodom, veľký nadšenec motoriek a rýchlej jazdy), ktorý si ako inštruktor v autoškole začal robiť poznámky o chybách jeho žiakov počas praktických jázd, ako aj o chybách ostatných vodičov v premávke.

Keď si po skončení vojny vo Vietname porovnal počet padlých vojakov so štatistikou ľudí, ktorí zomreli v dôsledku dopravných nehôd za porovnateľné obdobie, s hrôzou zistil, že na cestách zomrelo oveľa viac ľudí ako vo vojne. To bol jeden z impulzov, ktorý ho inšpiroval k vytvoreniu prvých pravidiel defenzívnej jazdy.

Tak vznikol jeden z prvých systémov výučby defenzívnej jazdy na svete. USA, Austrália a Veľká Británia patria medzi krajiny s najnižším podielom dopravných nehôd na počet odjazdených kilometrov. Vďačia za to práve premyslenému doplnkovému systému vzdelávania vodičov, kam okrem školy šmyku patrí práve defenzívna jazda.



Základné pravidlá defenzívnej jazdy

  • pozornosť a sústredenosť

  • zabezpečný neustály prehľad v premávke

  • obklopenie sa priestorom na prípadný uhybný manéver

  • komunikácia s ostatnými


Kto je defenzívny vodič


Defenzívny vodič je ten, kto dokáže čítať premávku, predvída správanie ostatných vodičov, vníma ich jazdný štýl a vďaka tomu robí úkony, ktoré mu umožňujú vyhnúť sa dopravnej nehode.


Viac o tréningoch defenzívnej jazdy nájdete tu: https://www.superdrive.sk/skola-defenzivnej-jazdy-pre-firmy




82 views0 comments

Comments


bottom of page